Vodeći partner

Regione Toscana

Partneri

emiliaromagna
toscana

Sufinansira

cooperazione

Implementira

oxfam

Sponzori

seenet

Informacije

Udruženje je formirano 25.6.1975. godine od strane samostalnih privrednika opštine Tuzla.

Zakonom o Privrednim komorama od 1979 formirana su opšta privredna udruženja samostalnih privrednika i njihovih zadruga regija (pet regija). Početkom 1982.godine formirana su opštinska udruženja koja su bila članice Opštih privrednih udruženja regija i Saveza samostalnih privrednika BIH. 1993. godine prema postojećem Zakonu Udruženje samostalnih privrednika opštine Tuzla je upisano u registar Privredne komore regije Tuzla i tako  postalo pravno lice. Kao takvo Udruženje je moglo uticati na Zakonsku regulativu i formiranje Obrtničke komore TK. Nakon rata (1992.-1995. godine) Udruženje samostalnih privrednika opštine Tuzla iniciralo je rad opštih privrednih udruženja po regijama, a nakon donošenja Zakona o obrtu TK 1999.g. formirana je Obrtnička komora TK na inicijativu Opšteg udruženja samostalnih privrednika opštine Tuzla i Odlukom Vlade TK.

Udruženje samostalnih privrednika organizovano je kao samostalno, neprofitabilno javno-pravno udruženje obrtnika i pravnih lica koji obavljaju obrtničku djelatnost na području općine Tuzla.

Cilj Udruženja je prvenstveno unapređenje, usaglašavanje i ostvarivanje zajedničkih interesa svojih članova, njegovanje duha zajednice i poslovne časti, saradnja sa srednjim strukovnim školama i pomoć oko nalaženja učeničkih mjesta, unapređuje udruživanje u obrtništvo iz oblasti: (starih zanata i tradicionalnih obrta, obrta iz oblasti ruralnog razvoja i razvoja turizma u cilju promjene imidža grada), organizuje servisne poslove za svoje članove shodno njihovim potrebama, daje upute i mišljenja za registraciju, preregistraciju i prestanak rada radnji obrtnika, podstiče udruživanje sredstava za finansiranje programa od zajedničkog interesa, posreduje u unapređenju kooperacije i poslovno-tehničke saradnje sa privrednim subjektima,  organizuje izložbe i promocije proizvodnih radova i dostignuća svojih članica na domaćim i međunarodnim sajmovima, koordinira u izradi promotivnih materijala za svoje članice, organizuje pravovremeno i svrsishodno informisanje poduzetnika, odnosno članova Opšteg udruženja i pruža im sve relevantne informacije od koristi za njihov rad i poslovanje, zastupa članove Opšteg udruženja u spornim pitanjima iz njihove redovne djelatnosti.